Które pozycje muszą się znaleźć się na imprezie weselnej, oraz w jakich chwilach są one najbardziej wskazane?

Jak powszechnie wiadomo, organizacja wesela wymaga olbrzymiego wysiłku oraz zaangażowania. Pomimo, iż z całą pewnością, jest to najpiękniejszy czas w życiu Państwa Młodych, to podczas przygotowań niezwykle często pojawia się masa zapytań i zagwozdek, począwszy od decyzji, kogo zaprosić, przez usadzenie przy stołach, aż po wybór potraw weselnych. Wbrew pozorom, wybór potraw do karty menu serwowanej podczas wesela nie jest prostym zadaniem. Wybierając konkretne danie podawane na przyjęciu weselnym, warto wziąć pod uwagę kilka istotnych aspektów.

W głównej mierze, warto zwrócić uwagę na fakt, że gusta weselnych gości z całą pewnością będą się od siebie różnić. Można zatem odbyć z gośćmi weselnymi wywiad dotyczący ich upodobań, oraz tego, czy są oni na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej, a także tego, czy mają oni uczulenie na jakiekolwiek składniki. Jeżeli tego typu rozmowa z gośćmi weselnymi nie jest realna, dobrym pomysłem może okazać się wybór dań znajdujących się w tzw. pakiecie podstawowym. Z całą pewnością, dania kryjące się pod tą nazwą przypadną do gustu większości gości weselnych. W jego skład wchodzą dania takie jak aromatyczny rosół z kury, kotlet drobiowy, ziemniaki opiekane lub gotowane na wodzie, a także desery w postaci pucharku lodów oraz szarlotki na ciepło.

Istotną kwestią jest ponadto ilość serwowanych dań – podczas wesela, menu składa się najczęściej z pięciu potraw ciepłych a także dopełniających przekąsek serwowanych na zimnej płycie. Dokonując wyboru poszczególnych dań, powinno się także zaplanować, godziny, w których będą one podawane naszym gościom. Ważnym aspektem jest to, o której godzinie zacznie się przyjęcie weselne, musicie zatem ustalić właściwą ilość ciepłych posiłków. Wspomniane dania korzystnie jest serwować co około trzy godziny. Dzięki temu, goście weselni zjedzą ciepłe dania tak na początku przyjęcia w postaci obiadu, a także po oczepinach oraz podczas weselnej zabawy. Trzeba również pamiętać, że pomiędzy serwowanymi gorącymi potrawami, goście muszą mieć dostęp do przywołanej wyżej zimnej płyty, a co najistotniejsze – dokładnie o północy powinien zostać zaserwowany weselny tort.