Co warto wiedzieć o ADR pracując w gastronomii?

lokal gastronomiczny

Choć mało kto wie, transport środków toksycznych odnosi się również do gastronomii oraz sektora wyrobów spożywczych. Z kolei odpowiednie przewożenie substancji, typu gaz czy środki czyszczące ma ogromną wartość dla bezpieczeństwa ludzi oraz otoczenia. Taki transport musi być realizowany w zgodzie z pewnymi procedurami.

Standardy ADR i szkolenia zatrudnionych osób

Przestrzeganie stosownych regulacji odnoszących się do transportu artykułów szkodliwych jest ważne dla zapewnienia ich właściwie zabezpieczonego przewozu. Dlatego wszyscy zaangażowani w ten proces, powinni zaliczyć kursy ADR. Poruszają one na przykład klasyfikację materiałów szkodliwych, zasady ich zabezpieczenia oraz sposób oznakowania. Nad bezpiecznym transportem nierzadko pieczę sprawuje natomiast doradca ADR w firmie. Taki ekspert bardzo często angażowany jest w wielu branżach, również w sektorze gastronomicznym.

Artykuły wymagające szczególnej ostrożności

Wybrane artykuły wykorzystywane w branży gastronomicznej potrzebują należytej uwagi podczas transportu. Mówimy tu chociażby o materiałach wybuchowych, w których przypadku konieczny jest kurs ADR klasy 1. Są one wykorzystywane w niewielkich ilościach w niektórych punktach gastronomicznych. Z kolei bardziej skomplikowane technologie potrzebują zastosowania substancji promieniotwórczych. Te natomiast obejmuje ADR klasa 7. Jako konkretne przykłady substancji szkodliwych w gastronomii wymienić można paliwo gazowe, substancje do dezynfekcji, chemiczne środki czystości. W odniesieniu do butli z gazem kluczowe jest ich bezpieczne przechowywanie oraz poprawne oznakowanie. Środki dezynfekujące należy natomiast transportować w taki sposób, aby nie doszło do ich wycieku.

Branża gastronomiczna nie obejmuje jedynie sporządzania i podawania posiłków. Jej funkcjonowanie to o wiele pokaźniejszy obszar. Chociaż z punktu widzenia klienta liczy się głównie smak, osoby zaangażowane w branży mają świadomość, iż zapewnienie dobrej obsługi to skutek koordynacji różnych spraw. Też związanych z transportem substancji niebezpiecznych. Aby być obeznanym z najważniejszymi normami, pracownicy firm gastronomicznych co jakiś czas powinni zaliczyć odnowienie kursu ADR. Dzięki temu transport substancji niebezpiecznych będzie odbywał się w sposób bezpieczny, w zgodzie z obowiązującymi normami.